بیماری آسم و درمان آن

بیماری آسم و درمان آن


مارس 13, 2023


بیماری آسم یکی از بیماری‌های شایع دستگاه تنفسی است که می‌تواند افراد را در هر سنی برای تمام عمر درگیر کند. این بیماری یک بیماری مزمن است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد؛ اما، به‌خوبی کنترل‌شدنی است. در این مطلب خواهیم دید که، بیماری آسم چیست و پس از بررسی شایع‌ ترین علائم آسم به درمان آسم می‌پردازیم.

 

بیماری آسم چیست؟

بیماری آسم وضعیتی است که در آن راه‌های هوایی شما باریک و متورم می‌شود و ممکن است مخاط اضافی تولید شود. این امر می‌تواند تنفس را دشوار کند و باعث سرفه و صدای سوت (خس‌خس سینه) در هنگام بازدم و تنگی نفس شود.

برای برخی افراد، آسم یک دردسر جزئی است. برای برخی دیگر می‌تواند یک مشکل بزرگ باشد که با فعالیت‌های روزانه تداخل داشته باشد و ممکن است منجربه حملۀ آسم تهدیدکنندۀ زندگی شود.

آسم درمان‌پذیر نیست؛ اما، علائم آن کنترل‌شدنی است. ازآنجا‌که آسم اغلب در طول زمان تغییر می‌کند، مهم است که با پزشک خود برای ردیابی علائم و نشانه‌ها و تنظیم درمان خود در صورت نیاز همکاری کنید.

 

شایع ‌ترین علائم آسم

علائم آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است حملات آسم به ندرت اتفاق بیفتد یا فقط در زمان‌های خاصی علائم داشته باشید، برای مثال، فقط هنگام ورزش یا همیشه علائم داشته باشید. شایع‌ ترین علائم آسم عبارت‌اند از:

  • تنگی نفس؛
  • سفتی یا درد قفسه سینه؛
  • خس‌خس سینه هنگام بازدم که از علائم شایع آسم در کودکان است؛
  • مشکلات خواب ناشی از تنگی نفس، سرفه یا خس‌خس سینه؛
  • حملات سرفه یا خس‌خس سینه که توسط یک ویروس تنفسی بدتر می‌شود، مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا.

علائمی که نشان می‌دهد آسم شما احتمالاً در حال بدترشدن است عبارت‌اند از:

  • علائم و نشانه‌های آسم که بیشتر و آزاردهنده‌تر هستند؛
  • افزایش دشواری تنفس؛
  • نیاز به استفاده بیشتر از یک داروی استنشاقی تسکین‌دهندۀ سریع.

برای برخی از افراد علائم و نشانه‌های آسم در شرایط خاصی شعله‌ور می‌شوند:

  • آسم ناشی از ورزش: که ممکن است زمانی که هوا سرد و خشک است بدتر شود؛
  • آسم شغلی: ناشی از محرک‌های محیط کار مانند، بخارات شیمیایی، گازها یا گرد و غبار؛
  • آسم ناشی از آلرژی: ناشی از مواد معلق در هوا است، مانند گرده، اسپورهای کپک، ضایعات مایت یا ذرات پوست و بزاق خشکی که توسط حیوانات خانگی ریخته می‌شود.

 

خطرات آسم

ازجمله خطرات آسم علائم و نشانه‌هایی‌اند که در خواب، کار و سایر فعالیت‌ها اختلال ایجاد می‌کنند. ازجمله خطرات آسم و عوارض آن می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • روزهای بیماری باعث ناتوانی در محل کار یا مدرسه با تشدید آسم می‌شود؛
  • باریک‌شدن دائمی لوله‌هایی که هوا را به ریه‌ها و از آن‌ها به بیرون می‌برند (لوله‌های برونش)، که بر میزان خوب تنفس شما تأثیر می‌گذارد؛
  • مراجعه به اورژانس و بستری‌شدن در بیمارستان برای حملات شدید آسم؛
  • ایجاد عوارض جانبی ناشی از مصرف طولانی‌مدت برخی از داروهایی که برای تثبیت آسم شدید استفاده می‌شوند.

درمان مناسب تفاوت زیادی در پیشگیری از عوارض کوتاه‌مدت و طولانی‌مدت ناشی از آسم ایجاد می‌کند.

 

آیا بیماری آسم خطرناک است؟

ممکن است سؤالات زیادی برای شما پیش بیاید که آیا بیماری آسم خطرناک است؟ آیا اسم باعث مرگ میشود؟ درمان آسم چیست و سؤالاتی از این قبیل. برای پاسخ این سؤال که آیا بیماری آسم خطرناک است باید گفت خیر. آسم به‌خودی‌خود خطرناک نیست بلکه گاهی کنترل‌نکردن و عوارض آسم است که باعث مرگ می‌شود.

اسم اگر به‌درستی کنترل شود و فرد مصرف داروها را منظم و دقیق پیگیری کند دچار مشکل نمی‌شود.

 

درمان آسم

پیشگیری و کنترل طولانی‌مدت برای متوقف‌کردن حملات آسم، قبل از شروع این حملات، کلیدی است. درمان معمولاً شامل یادگیری تشخیص محرک‌ها، انجام‌دادن اقداماتی برای جلوگیری از محرک‌ها و ردیابی تنفس شما، برای اطمینان از اینکه داروهای شما علائم را تحت کنترل نگه می‌دارند، است. در صورت تشدید آسم ممکن است لازم باشد از یک داروی استنشاقی تسکین‌دهندۀ سریع استفاده کنید.

 

داروهای درمان آسم

داروهای مناسب برای هر شخص به چند چیز بستگی دارد، سن، علائم، محرک‌های آسم و اینکه چه چیزی برای کنترل‌کردن آسم شما بهتر عمل می‌کند.

داروهای کنترل‌کننده پیشگیرانه و طولانی‌مدت تورم (التهاب) در راه‌های هوایی شما را، که‌ منجربه علائم می‌شود، کاهش می‌دهند. استنشاق‌کننده‌های تسکین‌دهندۀ سریع‌ (گشادکننده‌های برونش) به سرعت راه‌های هوایی متورم را باز می‌کنند که تنفس آسان‌تر انجام شود. در برخی موارد، مصرف داروهای آلرژی نیز ضروری است.

داروهای طولانی اثر در کنترل آسم، که معمولاً روزانه مصرف می‌شوند، سنگ بنای درمان آسم هستند. این داروها آسم را به‌صورت روزانه کنترل‌ می‌کنند و احتمال حملۀ آسم را کاهش می‌دهند. مانند داروی آسمانکس.

ممکن است لازم باشد این داروها را برای چند روز تا چند هفته قبل از رسیدن به حداکثر اثر خود استفاده کنید. برخلاف کورتیکواستروئیدهای خوراکی، کورتیکواستروئیدهای استنشاقی خطر نسبتاً کمی برای عوارض جانبی جدی دارند.

درمان‌های مختلف و متنوع دیگری برای درمان آسم وجود دارد که باتوجه‌به شرایط شما و صلاحدید پزشکتان تجویز می‌شود.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

حملات شدید آسم می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد. با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص شود وقتی علائم و نشانه‌های شما بدتر می‌شوند و زمانی که به درمان اورژانسی نیاز دارید، چه کاری باید انجام دهید. علائم اورژانس آسم عبارت‌اند از:

  • تشدید سریع تنگی نفس یا خس‌خس سینه؛
  • هیچ بهبودی حتی پس از استفاده از یک داروی استنشاقی تسکین‌دهندۀ سریع وجود ندارد؛
  • تنگی نفس زمانی که فعالیت بدنی با شدت خیلی کم دارید.

اگر فکر می‌کنید آسم دارید، اگر سرفه یا خس‌خس مکرر دارید که بیش از چند روز طول می‌کشد یا هر علامت یا نشانه دیگری از آسم دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. درمان زودهنگام آسم ممکن است از آسیب طولانی‌مدت ریه جلوگیری کند و به جلوگیری از بدتر‌شدن وضعیت در طول زمان کمک کند.

برای نظارت بر بیماری خود، پس از تشخیص، با پزشک خود برای کنترل آن همکاری کنید. کنترل طولانی‌مدت خوب به شما کمک می‌کند روزبه‌روز احساس بهتری داشته باشید و می‌تواند از حمله آسم تهدیدکنندۀ زندگی جلوگیری کند.

اگر علائم آسم شما بدتر شده است،‌ اگر به نظر نمی‌رسد که داروی شما علائم را کاهش دهد یا اگر نیاز به استفاده بیشتر از اسپری تسکین‌دهندۀ سریع اثر دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

بدون مشورت با پزشک، بیشتر از مقدار تجویزشدۀ دارو مصرف نکنید. استفاده بیش از حد از داروهای آسم می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند و ممکن است آسم شما را تشدید کند.

درمان آسم اغلب در طول زمان تغییر می‌کند. مرتباً با پزشک خود ملاقات کنید تا درمورد علائم خود صحبت کنید و هرگونه تنظیمات درمانی موردنیاز را انجام دهید.

 

منبع

https://www.mayoclinic.org/

 

سوالات متداول در مورد بیماری آسم و درمان آن

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”بیماری آسم چیست؟ ” answer-0=”بیماری آسم وضعیتی است که در آن راه‌های هوایی شما باریک و متورم می‌شود و ممکن است مخاط اضافی تولید شود. این امر می‌تواند تنفس را دشوار کند.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”درمان آسم چیست؟ ” answer-1=”کورتون‌های استنشاقی، بتا آگونیست‌ها، داروهای ضد حساسیت و …. در درمان آسم به کار می‌روند.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”آیا آسم کشنده است؟ ” answer-2=”اگر فرد در حملات آسم درمان مناسب را دریافت نکند ممکن است این حمله کشنده باشد و باعث قطع تنفس شود.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *