وز وز گوش چرا ایجاد می شود و راه درمان آن چیست؟

وز وز گوش یک اختلال شنوایی است که گاهی اوقات انسان را کلافه می‌کند. این اختلال یا مشکل باعث می‌شود شما صداهای مبهمی را بشنوید که دیگران نمی‌شنوند. وزوز گوش یک مشکل رایج است که خیلی از افراد را درگیر می‌کند. این بیماری می‌تواند شدید باشد و بر زندگی روزمره افراد تاثیر بگذارد. این مشکل به تنهایی یک بیماری نیست، بلکه نشانه‌ای از بیماری‌های مختلف است.

پزشکان معمولا نمی‌توانند وزوز گوش را درمان کنند، اما می‌توانند بیماری‌هایی که باعث وزوز می‌شوند را درمان کنند. اگراین مشکل درمان نشود می‌توان آن را مدیریت کرد. به هر حال در صورتی که این مشکل را دارید حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا شرایط شما را بررسی کند. برای شناخت بیشتر این مشکل، علائم، دلایلی ایجاد و روش‌های درمان با ما در بهستان دارو همراه باشید.

پیش از هر چیزی پیشنهاد می‌کنیم مطلب آکوستیک نوروما را حتما مطالعه کنید.

وز وز گوش چیست؟

وزوز به حالت زنگ زدن گوش اشاره دارد. اگر گوش شما هم وز وز می‌کند یا صداهای مبهمی می‌شنوید که هیچ کس دیگری این صداها را نمی‌شنود، احتمالا به وز وز گوش دچار شده‌اید. این صداها گاهی آن‌قدر ملایم هستند که به سختی متوجه آنها می‌شوید. گاهی هم آن‌قدر بلند هستند که نمی‌گذارند صداهای دیگر محیط را بشنوید. افراد مبتلا به وزوز گوش شدید ممکن است در تمرکز یا خواب مشکل داشته باشند. با گذشت زمان، این موضوع منجر به افسردگی یا ناامیدی از زندگی می‌شود.

وزوز گوش خودش بیماری نیست، اما می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی باشد. تحقیقات نشان می‌دهند که حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری در بین افراد ۴۰ الی ۸۰ ساله شایع‌تر است. در ادامه به بررسی علائم این مشکل می‌پردازیم.

علائم وز وز گوش

مردم وزوز گوش را معمولا به عنوان زنگ زدن گوش می‌شناسند. حتی اگر هیچ صدای خارجی هم وجود نداشته باشد باز هم آنها فکر می‌کنند که گوششان زنگ می‌زند. با این حال وز وز گوش می‌تواند صداهای دیگری را هم در گوش ایجاد کند که عبارت‌اند از:

·  زنگ زدن

·  کلیک کردن

·  صدای نبض زدن

·  صدای زمزمه کردن

از علائم وزوز گوش می‌توان به صدای آرام، صدایی شبیه به جیغ، صدا در یک یا هر دو گوش و… اشاره کرد. گاهی اوقات این صدا آن‌قدر بلند است که به شما اجازه نمی‌دهد تمرکز کنید. وزوز گوش ممکن است دائمی باشد یا اینکه بیاید و برود.

در موارد نادر، وزوز گوش ممکن است به صورت ضربان ریتمیک اتفاق بیفتد و با ضربان قلب شما هماهنگ شود. به این حالت وزوز ضربانی می‌گویند.

برای درک بهتر این مطلب توصیه می‌کنیم مطلب کم شنوایی حسی عصبی را حتما مطالعه کنید.

دلایل ابتلا به وز وز گوش

وزوز گوش معمولا پاسخ مغز به یک مشکل در اعصاب یا سایر بخش‌های گوش است که شنوایی را کنترل می‌کنند. شایع‌ترین علت این مشکل آسیب گوش به دلیل شنیدن صداهای بلند است. ۹۰ درصد افراد بعد از شنیدن یک صدای بلند به وزوز گوش دچار می‌شوند. این صدای بلند کاهش شنوایی را نیز در پی دارد. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدا باعث آسیب دائمی به حلزون گوش می‌شوند.

نجارها، خلبانان، نوازندگان، کارگران تعمیرات خیابانی و… از دسته افرادی هستند که در معرض صداهای بلند قرار دارند و معمولا به این مشکل دچار می‌شوند. همچنین افرادی که با اره برقی، اسلحه یا ماشین آلات پر سروصدا کار می‌کنند هم ممکن است به این مشکل مبتلا شوند. از دیگر دلایل این مشکل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·  افزایش سن

·  گرفتگی گوش

·  مصرف برخی داروها

·  آسیب دیدن سر یا گردن

·  برخی بیماری‌ها

افزایش سن

وز وز گوش با افزایش سن شیوع پیدا می‌کند. سلول‌های داخل گوش داخلی و رشته‌های عصبی که به شنیدن کمک می‌کنند، با افزایش سن تحلیل می‌روند. این موضوع هم باعث کاهش شنوایی می‌شود و هم می‌تواند وزوز گوش را به دنبال داشته باشد.

گرفتگی گوش

گرفتگی گوش که همراه با عفونت گوش و عفونت سینوس رخ می‌دهد می‌تواند باعث وزوز گوش شود. جمع شدن جرم در گوش هم یکی از دلایل گرفتگی گوش است. اگر علت گرفتگی را برطرف کنید وزوز گوش هم برطرف می‌شود، اما اگر برای مدت طولانی گوش شما مسدود باشد ممکن است نتوانید آن را برطرف کنید.

پیشنهاد می‌کنیم مطلب عفونت گوش میانی را حتما مطالعه کنید.

مصرف برخی داروها

بیش از ۲۰۰ داروی تجویزی و بدون نسخه وجود دارند که می‌توانند منجر به وزوز گوش شوند. این داروها عبارت‌اند از:

·  مسکن‌هایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن

·  آنتی‌بیوتیک‌های خاص

·  دیورتیک‌ها

·  داروهای ضد افسردگی

·  داروهای کینین

·  داروهای شیمی درمانی

نوع وز وز گوش به نوع داروی مصرفی بستگی دارد. برخی از داروها به طور دائم به گوش آسیب می‌زنند، اما اگر مصرف برخی از داروها را قطع کنید، وزوز گوش هم برطرف می‌شود.

آسیب دیدن سر یا گردن

آسیب دیدن سر یا گردن هر کدام به صورت جداگانه می‌توانند باعث بروز مشکل در اعصاب، جریان خون و عضلات سر و گردن شوند. این موضوع ممکن است وزوز گوش، سردرد و مشکلات حافظه را به دنبال داشته باشد.

برخی بیماری‌ها

وزوز گوش می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری باشد؛ یعنی شما به یک بیماری مبتلا می‌شوید که نشانه آن وزوز گوش است. برخی از این بیماری‌ها عبارت‌اند از:

·  بیماری منیر (یک اختلال در گوش داخلی)

·  اتواسکلروز (بیماری که باعث سفت شدن استخوان‌های کوچک گوش میانی می‌شود)

·  مشکلات گردن یا فک، مانند سندرم مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)

·  ایجاد تومور بر روی عصبی که سیگنال‌های صوتی را به مغز ارسال می‌کند

·  میگرن

·  آسیب مغزی تروماتیک

·  فشار خون بالا

·  بیماری قلبی عروقی

·  مشکلات گردش خون

·  کم خونی

·  آلرژی

·  کم کاری یا پرکاری تیروئید

·  اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید

·  دیابت

·  فیبرومیالژیا (سندرم درد اسکلتی عضلانی مزمن)

·  کمبود ویتامین

·  تغییرات هورمونی

·  افسردگی یا اضطراب

تشخیص وز وز گوش

زمانی که وزوز گوش دارید باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک در ابتدا سوالاتی درباره سوابق پزشکی‌تان از شما می‌پرسد. شما باید در مورد بیماری‌ها، داروهایی که مصرف می‌کنید و مشکلات جسمی که دارید با پزشک صحبت کنید. سپس پزشک یک تست شنوایی انجام می‌دهد و همچنین سروگردن شما را معاینه می‌کنند. همچنین پزشک داخل گوش شما را هم با دستگاه می‌بیند.

ممکن است پزشک از شما بخواهد که دندان‌های خود را روی هم فشار دهید، چشمان خود را به بالا و پایین حرکت دهید و گردن، بازوها و پاهای خود را تکان دهید. اگر وزوز گوش در هنگام انجام این حرکات بدتر شود، به پزشک در تشخیص کمک می‌کند. همچنین ممکن است به انجام تست‌هایی مانند سی تی اسکن یا ام آر آی نیاز باشد.

اگر پزشک نتواند علت وزوز گوش را تشخیص دهد ممکن است شما را به پزشک متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهد. شما باید مشکل خود را پیگیری کنید تا در نهایت متوجه مشکل خود شوید و بتوانید آن را درمان کنید.

بیشتر بخوانید: فیستول پری لنفاتیک چیست؟

درمان وز وز گوش

روش‌های مختلفی برای درمان وزوز گوش وجود دارد. مهم‌ترین موضوع تشخیص درست علت وزوز است. اگر پزشک علت مشکل را درست تشخیص دهد، درمان خیلی ساده خواهد بود.

مثلا اگر یک دارو باعث این مشکل شده باشد، پزشک از شما می‌خواهد که مصرف دارو را متوقف کنید. اگر یک بیماری یا شرایط سلامتی مانند فشار خون بالا علت وزوز گوش باشد، باید آن را کنترل کنید تا وزوز گوش هم از بین برود.

اگر جرم گوش باعث وزوز شده باشد، پزشک گوش شما را شستشو می‌دهد تا جرم‌های آن از بین بروند. با از بین رفتن جرم، وزوز گوش هم از بین می‌رود. گزینه‌های دیگری هم برای درمان این مشکل وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

·  استفاده از سمعک: این دستگاه‌ها قدرت شنوایی را افزایش می‌دهند و باعث می‌شوند که وزوز گوش را نشنوید.

·  وز گیر گوش: این دستگاه‌ها داخل یا پشت گوش نصب می‌شوند و می‌توانند وزوز را مسدود کنند.

·  استفاده از تکنیک‌های آرامش بخش: استرس می‌تواند وز وز گوش را بدتر کند. شما باید راه‌هایی مانند ورزش، یوگا، تنفس عمیق یا بیوفیدبک را برای کاهش استرس امتحان کنید.

·  درمان شناختی رفتاری: این نوع درمان روان‌شناسی کیفیت زندگی افراد مبتلا به وزوز گوش را بهبود می‌بخشد. در طول دوره درمان شما یاد می‌گیرید که احساسات خشم، ترس و اضطرابی را که وزوز گوش به شما منتقل کرده کنترل کنید.

·  مصرف دارو: هیچ دارویی برای درمان وزوز گوش مورد تایید نیست و ثابت نشده که دارویی بتواند این مشکل را برطرف کند. با این حال مصرف داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد اضطراب می‌توانند وزوز گوش را کنترل کنند. البته شما به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک از این داروها استفاده کنید.

·  عادت به صدا: نوع دیگری از درمان وجود دارد که ترکیبی از مشاوره و عادت کردن به صدا است. در این آموزش‌ها یاد می‌گیرید که چگونه صداهای وزوز را نادیده بگیرید. این نوع درمان بین شش الی ۱۸ ماه طول می‌کشد، اما می‌تواند تاثیر بسزایی بر روی نادیده گرفتن صدای وزوز گوش داشته باشد.

پیشگیری از وزوز گوش

چون دلیل اصلی وزوز گوش مشخص نیست همیشه نمی‌توان از آن پیشگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که برای کاهش خطر ابتلا به وزوز گوش می‌توانید انجام دهید. این روش‌ها را در ادامه برای شما بیان می‌کنیم:

·  استفاده از محافظ گوش هنگام کار در کارخانجات پر سروصدا یا هر جایی که سروصدا زیاد است

·  استفاده از محافظ گوش هنگام استفاده از ابزارهای برقی مانند اره برقی، دریل، تفنگ‌های شکاری و تفریحی و…

·  کم کردن صدا در هنگام گوش دادن موسیقی با هدفون یا هندزفری

آیا وز وز گوش خطرناک است؟

وزوز گوش معمولا مشکل جدی ایجاد نمی‌کند یا نشانه‌ای از یک بیماری جدی نیست. همچنین آن‌قدر شدید نمی‌شود که بتواند بر زندگی فرد تاثیر بگذارد. با این حال برخی افراد می‌گویند که این مشکل بر خلق و خوی و کیفیت خواب یا تمرکز آنها تاثیر می‌گذارد. در موارد شدید این مشکل می‌تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

·  اضطراب

·  افسردگی

·  تحریک پذیری

·  مشکل در تمرکز

·  مشکل در برقراری ارتباط

·  زوال شناختی (آلزایمر)

نتیجه گیری

وز وز گوش شنیدن صدایی است که در واقع وجود ندارد. این مشکل به دلایل مختلف مانند مصرف برخی داروها، ابتلا به برخی بیماری‌ها یا صدمه به سر یا گوش ایجاد می‌شود. گاهی اوقات این مشکل خود به خود برطرف می‌شود، اما بعضی وقت‌ها هم باید علتی که باعث وزوز شده را برطرف کنید. در هر صورت اگر گوش شما وزوز می‌کند حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت را بررسی کند.

سوالات متداول

آیا وز وز گوش درمان می‌شود؟

اگر پزشک علت وزوز را تشخیص دهد به راحتی می‌تواند آن را درمان کند.

آیا کودکان هم به وزوز گوش دچار می‌شوند؟

این موضوع نادر است، زیرا وزوز گوش با افزایش سن رخ می‌دهد. البته اگر گوش کودک مسدود شده باشد امکان وزوز گوش وجود دارد.

چه غذاهایی باعث بدتر شدن وزوز گوش می‌شوند؟

کافئین، نمک و چربی‌های اشباع شده وز وز گوش را بدتر می‌کنند.