چربی خون بالا

چربی خون از علائم تا درمان


ژانویه 14, 2023


هیپرتری گلیسیریدمی به این معنی است که چربی خون شما بیش از حد افزایش یافته است. این امر خطر ابتلا به آترواسکلروز و بیماری‌های قلبی مرتبط با آن را افزایش می‌دهد. تغییرات سبک زندگی برای مدیریت این وضعیت حیاتی است. ممکن است لازم باشد مصرف شکر، کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده و الکل را کاهش دهید. ورزش بیشتر همراه با مصرف قرص برای چربی خون می‌تواند کمک‌کننده باشد.

 

چربی خون نرمال چند باید باشد؟

لیپیدها (چربی‌ها) انرژی بدن شما را تامین می‌کنند. همیشه مقداری تری گلیسیرید از غذاهایی که می‌خورید (مانند کره و روغن) دریافت می‌کنید. به‌علاوه، زمانی که کالری بیشتری نسبت به نیاز خود مصرف می‌کنید، بدن شما آن‌ها را به تری گلیسیرید تبدیل می‌کند. بدن شما می‌تواند بعداً زمانی که به انرژی نیاز دارید به این تری گلیسیریدها دسترسی پیدا کند و برای تولید انرژی آن را بسوزاند.

بنابراین، تری گلیسیریدها چربی‌های مهمی هستند که به شما انرژی می‌دهند. اما سطوح بالای تری گلیسیرید خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی را افزایش می‌دهد. به همین دلیل مهم است که، درمورد هیپرتری گلیسیریدمی و نحوۀ پایین نگه داشتن آن در سطح نرمال باید آموزش دید.

سطح نرمال تری گلیسیرید در بزرگسالان کمتر از ۱۵۰ میلی‌گرم در دسی لیتر (mg/dL) است. سطح تری گلیسیرید زیر 100 میلی‌گرم در دسی لیتر ایدئال است. تری گلیسیرید باید ناشتا اندازه‌گیری شود.

هیپرتری گلیسیریدمی یعنی سطح تری گلیسیرید شما ۱۵۰ میلی‌گرم در دسی لیتر یا بالاتر است.

 

علائم نشان دهنده چربی خون چیست؟

همان ‌گونه که گفتیم، سطوح بالای چربی ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها ازجمله آترواسکلروز را افزایش دهد؛ بنابراین، ممکن این سؤال برایتان پیش بیاید که علائم نشان دهنده چربی خون چیست؟

به‌طور اختصاصی، چربی خون بالا علامتی ندارد و نمی‌توان برحسب علائم شخص گفت که آیا او چربی خون بالا دارد یا خیر. علائم چربی خون بالا ناشی از عوارضی هستند که در دراز مدت ایجاد می‌شوند. یعنی هنگامی که مدت طولانی چربی خون بالا باشد، تغییراتی در بدن ایجاد می‌شود که منجربه ایجاد آسیب به ارگان‌های مختلف می‌شود.

در افراد مبتلابه چربی خون بالا، تری گلیسیرید با سایر مواد موجود در خون مانند کلسترول مخلوط شده و به دیوارۀ رگ‌ها می‌چسبد و باعث باریک‌شدن آن‌ها می‌شود. آترواسکلروز یک عامل خطر برای بیماری‌های قلبی و حوادث جدی قلبی‌عروقی مانند حملۀ قلبی و سکته است.

سطوح بالای تری گلیسیرید همچنین ممکن است خطر سایر مشکلات در اندام‌ها، مانند تجمع چربی در کبد یا پانکراس، را افزایش دهد. اگر فرد به‌دنبال درمان نباشد، تجمع چربی ممکن است منجربه التهاب و اختلال در این نواحی شود. اگر چربی خون خیلی بالا باشد، ازجمله علائم چربی خون می‌تواند پانکراتیت باشد. پانکراتیت التهاب حاد غده پانکراس است که یک اورژانس پزشکی محسوب می‌شود و درصورتی‌که رسیدگی‌های لازم انجام نشود، ممکن است جان بیمار به خطر بیفتد.

علائم چربی خون بالا در زنان و مردان چه در کوتاه‌مدت و چه بلندمدت یکسان است؛ چراکه تری گلیسیرید بالا معمولاً هیچ علامت واضحی ندارد. تنها راه مطمئن برای شناسایی مشکل و شروع درمان چربی خون آزمایشِ سنجش سطوح تری گلیسیرید است.

 

چگونه چربی خون بالا تشخیص داده می‌شود؟

همان‌ گونه که گفتیم، علائم چربی خون بالا در زنان و مردان بی‌سرو صدا است و اغلب هیچ علامت واضحی وجود ندارد. بنابراین بسیار اهمیت دارد که، افراد به شکل دوره‌ای اقدام به سنجش سطح چربی خون خود کنند تا اگر افزایش یافته بود نسبت به درمان اقدام کنند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) توصیه می‌کند که، بزرگسالان هر ۴ تا ۶ سال یک بار آزمایش کلسترول را انجام دهند. در یک تست استاندارد کلسترول یا پروفایل لیپیدی، سطح تری گلیسیرید اندازه‌گیری می‌شود.

لازم است فرد قبل از آزمایش ناشتا باشد. چراکه بعد از مصرف غذا به شکل موقت، با جذب چربی‌های غذایی، چربی خون مقداری افزایش می‌یابد.

 

چه چیزی موجب ایجاد علائم چربی خون می‌شود؟

سطوح چربی خون به‌طور طبیعی در پاسخ به بسیاری از عوامل، ازجمله کالری دریافتی و زمان، در نوسان است. خوردن یک وعده غذایی می‌تواند باعث افزایش تری گلیسیرید شود که بدن برای استفاده از آن در زمان نیاز آن را ذخیره می‌کند.

برخی از شرایط سلامتی ممکن است خطر افزایش سطح تری گلیسیرید را افزایش دهند. بر اساس منبع AHATrusted، این موارد عبارت‌اند از:

  • داشتن اضافه وزن یا چاقی؛
  • بارداری؛
  • سندرم متابولیک؛
  • مقاومت به انسولین؛
  • دیابت؛
  • کم‌کاری تیروئید؛
  • بیماری کلیوی؛
  • بیماری‌های التهابی، مانند آرتریت روماتوئید.

در برخی موارد، ممکن است فرد دارای ژن‌هایی باشد که او را مستعد سطوح بالای تری گلیسیرید می‌کند.

روند کلی رژیم غذایی نیز ممکن است بر تری گلیسیرید خون تأثیر بگذارد. ازجمله:

  • مصرف بیش از حد قند؛
  • مصرف بیشتر چربی‌های اشباع‌شده؛
  • مصرف الکل؛
  • دریافت کالری اضافی.

برخی از داروها نیز ممکن است مسئول تغییر در سطح چربی خون باشند. ازجمله:

  • دیورتیک‌ها؛
  • استروئیدها؛
  • مسدودکننده‌های بتا؛
  • داروهای هورمونی؛
  • داروهای سرکوب‌کنندۀ سیستم ایمنی.

 

درمان چربی خون

روش‌های مختلفی برای درمان چربی خون وجود دارد. یک فرد می‌تواند از چند روش درمانی برای کمک به کاهش سطح تری گلیسیرید خود استفاده کند.

خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش منظم کلید درمان چربی خون است. مردم می‌توانند بلافاصله این اقدامات را برای پایین‌آوردن سطح چربی خون خود انجام دهند.

ورزش عامل مهمی برای سلامت کلی بدن است. ورزش یک راه عالی برای سوزاندن کالری اضافی و بهبود سلامت قلب و تقویت سایر عضلات است.

دستورالعمل‌های فعالیت بدنی برای آمریکایی‌ها توصیه می‌کند که، بزرگسالان حداقل ۱۵۰ تا 300 دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط در هفته را به‌عنوان هدف داشته باشند.

اگر فردی تازه ورزش را شروع کرده است و احساس می‌کند که نمی‌تواند به این اهداف دست یابد، می‌تواند از یک پزشک یا فیزیوتراپیست کمک بگیرد.

پزشکان ممکن است گاهی اوقات داروهایی را برای کاهش تری گلیسیرید بالا توصیه کنند. آن‌ها این کار را در صورتی انجام می‌دهند که تغییر در رژیم غذایی و ورزش نتواند منجربه تنظیم مناسب چربی خون شود. لیپانتیل یک داروی مؤثر در کاهش چربی خون است.

 

در صورت وجود کدام علائم نشان دهنده چربی خون باید به پزشک مراجعه کنیم؟

درحالی‌که سطوح بالای چربی خون معمولاً علائمی ایجاد نمی‌کند، هرکسی که درمورد سطح تری گلیسیرید خود مطمئن نیست یا نگران است باید با پزشک مشورت کند.

علاوه بر این، هر بزرگسالی که در ۴ تا ۶ سال گذشته آزمایش پروفایل لیپیدی انجام نداده است، باید درمورد عوامل خطر قلبی‌عروقی و نیاز احتمالی به آزمایش با پزشک صحبت کند. تشخیص سطوح بالای نشانگرهای سلامتی، مانند تری گلیسیرید یا کلسترول، در مراحل اولیه ممکن است به فرد کمک کند تا با اعمال تغییراتی در سطح زندگی از بروز مشکل اساسی جلوگیری کند.

 

سوالات متداول در مورد چربی خون از علائم تا درمان

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”درمان چربی خون چیست؟ ” answer-0=” درمان اصلی چربی خون بالا تغییر در سبک زندگی است. ورزش و رعایت رژیم غذایی مناسب نقش کلیدی دارند. در صورت کنترل‎‌‌نشدن چربی خون با این اقدامات، مصرف داروهای چربی خون توصیه می‌شود.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”هر چند سال یک بار باید آزمایش چربی خون داد؟ ” answer-1=”هر ۴ تا ۶ سال یک بار باید نسبت به سنجش عوامل خطر قلبی‌عروقی و انجام‌دادن آزمایش‌های غربالگری اقدام کرد.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”علائم نشان دهنده چربی خون چیست؟ ” answer-2=”چربی خون اغلب علامت واضحی ندارد و در اغلب افراد در طی انجام‌دادن آزمایش‌های غربالگری‌ تشخیص داده می‌شوند.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

 

منبع

https://my.clevelandclinic.org

https://www.medicalnewstoday.com

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *