Cervical Cancer سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم چیست؟


ژانویه 16, 2023


سرطان دهانه رحم زمانی پیش می‌آید که سلول‌های دهانه رحم حالت غیرعادی پیدا می‌کنند و سریعاً تکثیر می‌شوند. دهانه رحم بخشی از بدن بانوان است که بین واژن و رحم قرار می‌گیرد. عدم تشخیص یا درمان به موقع این سرطان قطعاً زندگی شخص را تهدید خواهد کرد.

این سرطان درگذشته اصلی‌ترین علت مرگ‌ومیر زنان آمریکایی بود، اما در حال حاضر ساده‌ترین سرطان زنانه است که می‌توان از آن پیشگیری کرد. آزمایش‌های متداول پاپ‌اسمیر، واکسن‌های HPV، و آزمایش HPV، پیشگیری از سرطان دهانه رحم را آسان نموده‌اند. آگاهی از علائم سرطان دهانه رحم به تشخیص زودرس و درمان به‌موقع کمک می‌کند.

سرطان پیشرفته دهانه رحم

سرطان پیشرفته دهانه رحم به این معنی است که سرطانی که از دهانه رحم (گردن رحم) شروع شده است به قسمت دیگری از بدن گسترش یابد یا سرطان پس از درمان عود کند.

علائم مراحل اولیه سرطان دهانه رحم

مراحل اولیه سرطان‌های دهانه رحم و تغییرات سلولی پیش سرطانی معمولاً علائمی ندارند، به همین دلیل انجام غربالگری منظم سرطان دهانه رحم مهم است.

شایع‌ترین علائم مراحل اولیه سرطان دهانه رحم عبارت‌اند از:

  • خونریزی غیرمعمول واژینال
  • درد یا ناراحتی در حین رابطه جنسی
  • ترشحات واژن
  • درد در ناحیه بین استخوان‌های لگن

علائم سرطان پیشرفته دهانه رحم

شایع‌ترین مکان برای انتشار سرطان دهانه رحم غدد لنفاوی، کبد، ریه‌ها و استخوان‌ها است؛ بنابراین، علائم می‌توانند شامل خستگی، درد و استفراغ باشد.

درمان سرطان پیشرفته دهانه رحم

از جمله درمان‌های مختلف سرطان پیشرفته دهانه رحم می‌توان به شیمی‌درمانی، رادیوتراپی، داروهای هدفمند و جراحی اشاره کرد.

پیشگیری از سرطان دهانه رحم

در حال حاضر دو نوع روش پیشگیری از سرطان دهانه رحم ناشی از ویروس HPV وجود دارد.

  • تزریق واکسن بر علیه ویروس HPV
  • غربالگری دهانه رحم با استفاده از روش‌هایی چون پاپ‌اسمیر (با / بدون تست تشخیص ویروس HPV )

در پست بعد موارد مهمی در مورد واکسن HPV را بررسی خواهیم کرد.

hpv چیست

واکسن HPV

در حال حاضر سه نوع واکسن بر علیه ویروس HPV در دنیا وجود دارد:

– واکسن دوگانه بر علیه سروتیپ‌های 16 و 18 طراحی شده که در حال حاضر در کشورهای محدودی از جمله کشور سازنده آن (انگلستان) مورداستفاده قرار می‌گیرد. این واکسن قدرت پیشگیری از 70% از سرطان‌های دهانه رحم را داراست اما مقاومتی بر علیه زگیل‌های تناسلی ایجاد نمی‌کند.

– واکسن چهارگانه بر علیه سروتیپ‌های 6، 11، 16 و 18 عمل می‌کند. این واکسن قدرت پیشگیری از 70% از سرطان‌های دهانه رحم را داراست. به‌علاوه، می‌تواند از 90% موارد زگیل تناسلی پیشگیری کند.

– واکسن نه‌گانه بر علیه سروتیپ‌های 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58 عمل می‌کند. این واکسن قدرت پیشگیری از بیش از 90% سرطان‌های دهانه رحم، سرطان‌های سروگردن ناشی از ویروس HPV، سرطان مقعد و واژن و آلت تناسلی مردانه را داراست. به‌علاوه، می‌تواند از 90% موارد زگیل تناسلی پیشگیری کند.

همه این واکسن‌ها به روش مهندسی ژنتیک تهیه شده و شامل ذرات شبه ویروسی فاقد DNA هستند؛ بنابراین، قدرت ایجاد عفونت در فرد دریافت‌کننده واکسن را ندارند.

زمان‌بندی دریافت واکسن HPV بر اساس سن

در نوجوانان زیر 15 سال واکسن HPV به‌صورت دو دوز بافاصله حداقل 6 ماه و حداکثر 12 ماه تزریق می‌شود. واکسن‌های چهار و نه ظرفیتی به طور روتین برای مردان و زنان قابل‌استفاده هستند؛ اما واکسن دو ظرفیتی تنها برای زنان تأییدیه سازمان FDA را دارد.

در افراد بالای 15 سال نیاز به تزریق سه دوز از واکسن HPV در زمان‌های صفر، 2 و 6 ماه وجود دارد. طبق مطالعات، به دنبال تزریق واکسن تیتر بالایی از آنتی‌بادی در سرم بیش از 90% افراد دریافت‌کننده واکسن ایجاد می‌شود که این میزان 10 الی 104 برابر آنتی‌بادی تولید شده در بدن پس از ابتلا به عفونت HPV است.

نحوه تزریق واکسن HPV

– محتویات واکسن به حجم 0.5 میلی‌لیتر بوده و تزریق آن باید با زاویه 90 درجه درون عضله دلتوئید (عضله سرشانه) صورت گیرد. درصورتی‌که واکسن به‌اشتباه به باسن تزریق شود دوز اشتباه باید یک ماه بعد مجدداً تکرار شود. تزریق وریدی، داخل و زیرجلدی نیز باعث کاهش اثربخشی واکسن خواهد شد.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *