آمپول النوا یا آمپول IVF

آمپول النوا یا آمپول IVF


فوریه 1, 2023


داروهای جدید مانند الونوا در درمان ناباروری امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این مطلب خواهیم دید که آمپول الونوا چیست و به بررسی تاثیر آمپول الونوا در ادامه خواهیم پرداخت.

 

روش IVF چیست؟

پیش از اینکه ببینیم آمپول الونوا چیست و به بررسی تاثیر آمپول الونوا و همچنین مقدار و نحوه مصرف الونوا بپردازیم بهتر است ببینیم اصلاً IVF چیست و چرا به الونوا آمپول IVF می‌گویند.

IVF یکی از موفق‌ترین گزینه‌های درمانی برای مدیریت ناباروری بدون توجه به علت آن است. روش کار به این صورت است که، برای ایجاد یک جنین پزشکان تخمک‌های در حال رشد را از تخمدان‌های یک زن جمع‌آوری می‌کنند (طی یک عمل جزئی که با زدن آرام‌بخش انجام می‌شود). سپس در آزمایشگاه جنین‌شناسان تخمک‌های جمع‌آوری‌شده را با اسپرم شریک مرد (یا اهداکننده) بارور یا مخلوط می‌کنند.

جنین‌های حاصل در انکوباتورهای مخصوص به مدت سه تا پنج روز رشد می‌کنند و پس از آن یک یا چند مورد از آن‌ها با استفاده از یک تکنیک ساده و ملایم به رحم زن منتقل می‌شوند. چند روز پس از انتقال، جنین‌ها به دیوارۀ رحم (در فرایندی به‌نام لانه‌گزینی) می‌چسبند.

پس از حدود 10 روز، زن آزمایش خون بارداری انجام می‌دهد تا متوجه شود آیا این روند موفقیت‌آمیز بوده است و آیا در واقع باردار است یا خیر. (برای افزایش شانس بارداری ممکن است لازم باشد چندین سیکل را پشت سر بگذارید).

 

آمپول الونوا چیست؟

حال بهتر است ببینیم که آمپول الونوا چیست. آمپول الونوا، که با نام آمپول IVF نیز شناخته می‌شود، یک داروی هورمونی است و در زنانی که تحت درمان باروری هستند برای تحریک رشد بیش از یک تخمک بالغ در یک زمان در تخمدان استفاده می‌شود. این دارو همراه با یک آنتاگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) (نوع دیگری از داروهای مصرفی در درمان‌های باروری) استفاده می‌شود.

الونوا همراه با داروی هورمونی دیگری به‌نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) برای درمان پسران نوجوان 1۴ ساله و بالاتر، که به‌دلیل هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک بلوغ تأخیری یا عدم بلوغ دارند، استفاده می‌شود. برای مردان نوجوان مبتلابه این بیماری تولید هورمون‌هایی که رشد بیضه را تحریک می‌کنند کافی نیست. بنابراین بیضه‌ها کوچک می‌مانند و تستوسترون کمی تولید می‌کنند یا اصلاً تستوسترون تولید نمی‌کنند. و منجربه تأخیر یا نبودن ویژگی‌های بلوغ و تولیدنکردن اسپرم و درنتیجه مشکلاتی در باروری می‌شود.

الونوا حاوی مادۀ فعال کوریفولیتروپین آلفا است. الونوا فقط باید با نسخه تهیه‌ شود. برای زنان باید زیر نظر پزشک مجرب در درمان مشکلات باروری درمان آغاز شود. برای پسران نوجوان درمان را باید پزشک مجرب در درمانِ هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک شروع کند و تحت نظارت باشد.

الونوا به‌صورت تزریق زیرپوستی تجویز می‌شود. اگر بیمار یا شریک زندگی، والدین یا مراقب آن‌ها آموزش دیده باشند، می‌توانند تزریق را انجام دهند. دوز و دفعات تجویز Elonva به استفاده از آن و به سن، وزن و پاسخ بیمار به درمان بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد استفاده از الونوا بروشور بسته را ببینید یا با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

 

تاثیر آمپول الونوا چگونه است؟

در سه مطالعۀ اصلی شامل 3292 زن، که نیاز به تحریک تخمدان داشتند، درمان با یک تزریق الونوا به اندازۀ درمان با فولیتروپین بتا (داروی FSH که برای تحریک تخمدان‌ها نیز استفاده می‌شود) یک بار در روز به مدت هفت روز مؤثر بود.

یکی از مطالعات شامل زنانی با وزن ۶0 کیلوگرم یا کم‌تر بود که دوز 100 میکروگرمی Elonva دریافت کردند و مطالعه دوم شامل زنان با وزن بالای ۶0 کیلوگرم بود که دوز 1۵0 میکروگرم دریافت کردند. هر دو مطالعه شامل زنان 18 تا 3۶ ساله بود. معیار اصلی تاثیر آمپول الونوا برای این مطالعات میانگین تعداد تخمک‌های جمع‌آوری‌شده از هر زن پس از درمان بود. مطالعه روی زنان بالای ۶0 کیلوگرم یک معیار اثربخشی و اصلی دیگری داشت که تعداد زنان با بارداری موفق اولیه بود.

در اولین مطالعه بر روی زنان با وزن ۶0 کیلوگرم یا کمتر، تعداد تخمک‌های جمع‌آوری‌شده از هر زن که تحت درمان با Elonva بودند ۳/۱۳ درصد بوده و برای کسانی که تحت درمان با follitropin بتا بودند ۶/۱۰ درصد بوده است.

در مطالعه دوم برای زنان با وزن بیش از ۶0 کیلوگرم، میانگین تعداد تخمک‌های جمع‌آوری‌شده از هر زن که تحت درمان با الونوا قرار گرفتند ۸/۱۳ درصد بوده و در زنانی که تحت درمان با فولیتروپین بتا بودند ۶/۱۲ بوده است. حدود 39 درصد از کسانی که الونوا دریافت کردند باردار شدند در مقایسه با 38 درصد از کسانی که تحت درمان با فولیتروپین بتا بودند.

مطالعه سوم شامل زنان 3۵ تا ۴2 ساله با وزن ۵0 کیلوگرم یا بیشتر بود که دوز 1۵0 میکروگرم الونوا دریافت کردند. معیار اصلی تاثیر آمپول الونوا در این مطالعه تعداد زنانی بود که در اوایل بارداری موفق بودند و به ترتیب 2۴ و 27 درصد از زنان تحت درمان با الونوا و فولیتروپین بتا باردار شدند.

برای بررسی تاثیر آمپول الونوا در مردان نیز مطالعات زیادی انجام شده است. در یک مطالعۀ اصلی که شامل 17 پسر نوجوان 1۴ ساله و بالاتر و مبتلابه هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک بود، الونوا در تحریک رشد بیضه‌ها (که با افزایش حجم بیضه اندازه‌گیری می‌شود) مؤثر بود که نشانه‌ای از تعداد سلول‌های موردنیاز برای تولید هورمون‌ها و اسپرم است. پس از یک دورۀ ۶۴ هفته‌ای درمان با الونوا که ۵2 هفته از آن در ترکیب با hCG بود حجم بیضه حدود 9 برابر افزایش یافت. علاوه بر این افزودن hCG منجربه ایجاد ویژگی‌های بلوغ مانند رشد موهای ناحیه تناسلی و افزایش قد شد.

 

مقدار و نحوه مصرف الونوا

همان گونه که دیدیم، این آمپول برای مقاصد مختلفی ممکن است استفاده شود. مقدار و نحوه مصرف الونوا بستگی به شرایط شخص مصرف‌کننده مانند سن و وزن او دارد. افراد با وزن بالاتر باید مقادیر بیشتری از این دارو را دریافت کنند. همچنین در سنین مختلف دوز مصرفی این دارو متفاوت است.

پزشک تجویزکننده با در نظر گرفتن همۀ این شرایط، داروهای کمکی دیگری که تجویز می‌شود و همچنین هدف درمانی و میزان پاسخ بدن فرد به درمان مقدار و نحوه مصرف الونوا را برای فرد تعیین می‌کند. بنابراین در هنگام مصرف حتماً دستورات پزشک را برای این دارو کاملاً اجرا کنید.

همان گونه که گفته شد، آمپول IVF یا همان الونوا به شکل زیر پوستی تزریق می‌شود و به شکل سرنگ‌های آماده تزریق در بازار عرضه می‌شود.

 

آمپول الونوا چه عوارض جانبی دارد؟

برای زنان شایع‌ترین عوارض جانبی الونوا (که ممکن است از هر 10 نفر 1 نفر را تحت تأثیر قرار دهد) عبارت‌اند از: سردرد، حالت تهوع، خستگی، درد و ناراحتی لگن، حساسیت سینه‌ها و سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS). این سندرم زمانی رخ می‌دهد که تخمدان‌ها بیش از حد به درمان پاسخ می‌دهند و باعث تورم و درد شکم، حالت تهوع و اسهال می‌شود.

در پسران نوجوان شایع‌ترین عوارض جانبی الونوا (که ممکن است از هر 10 نفر 1 نفر را تحت تأثیر قرار دهد) استفراغ، گرگرفتگی و درد در محل تزریق است.

برای مشاهدۀ لیست کامل عوارض جانبی الونوا به بروشور بسته مراجعه کنید.

Elonva نباید برای بیماران مبتلابه تومورهای تخمدان، سینه، رحم، هیپوفیز (غده‌ای که در پایه مغز قرار دارد و FSH تولید می‌کند) یا هیپوتالاموس (ناحیه‌ای در مغز) استفاده شود. همچنین Elonva برای زنان مبتلابه خون‌ریزی غیرطبیعی (نه قاعدگی) واژینال بدون علت شناخته‌شده، فیبروم یا ناهنجاری‌های رحمی، نارسایی اولیه تخمدان، بزرگ‌شدن تخمدان‌ها با کیست، یا در زنان مصرف‌کننده داروهای جلوگیری از بارداری استفاده نمی‌شود.

 

نگهداری از الونوا

مانند هر داروی دیگری برای جلوگیری از فاسدشدن، نگهداری از الونوا نیز باید دقیقاً طبق دستورات سازنده انجام شود. نگهداری از الونوا باید در دمای ۲ تا ۸ درجه و در یخچال باشد. همچنین این دارو نباید در فریزر قرار گیرد و منجمد شود. نگهداری از الونوا باید در بسته‌بندی خودش انجام شود و با سرنگ و سوزن خودش تزریق شود. درصورتی‌که محلول درون سرنگ تغییر رنگ داده است نباید مصرف شود.

 

منابع

https://www.yalemedicine.org/conditions/ivf

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/elonva

 

سوالات متداول در مورد آمپول الونوا و IVF

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”آمپول الونوا چیست؟ ” answer-0=”آمپول الونوا، که با نام آمپول IVF نیز شناخته می‌شود، یک داروی هورمونی است و در زنانی که تحت درمان باروری هستند برای تحریک رشد بیش از یک تخمک بالغ در یک زمان در تخمدان استفاده می‌شود. این دارو همچنین در پسران نوجوان مبتلابه هیپوگنادیسم نیز استفاده می‌شود.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”مقدار و نحوه مصرف الونوا چگونه است؟ ” answer-1=”مقدار و نحوه مصرف الونوا بستگی به شرایط شخص مصرف‌کننده مانند سن و وزن، داروهای کمکی دیگر، میزان پاسخ بدن به دارو و همچنین مقاصد درمانی موردنظر او دارد.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”شرایط نگهداری از الونوا چگونه است؟ ” answer-2=”نگهداری از الونوا باید در دمای ۲ تا ۸ درجه و در یخچال باشد. همچنین این دارو نباید در فریزر قرار گیرد و منجمد شود.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

 

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *