سلامت کلیه برای همه

سلامت کلیه برای همه


مارس 8, 2023


روز جهانی کلیه یک کارزار بین المللی در دومین پنجشنبه ماه مارس هر سال به منظور بهبود سطح آگاهی عمومی مردم  در خصوص سلامت کلیه ها، بیماری های پیرامون و پیش گیری از آن به منظور کاهش مشکلات و مرگ میر ناشی از آن بوده که در سراسر جهان برگزار می شود.

کلیه ها وظایف حیاتی تصفیه خون از املاح و مایعات اضافی بدن، کمک به کنترل فشار خون، ساخت هورمون محرک خون سازی و ویتامین د را بر عهده دارد. روزانه به طور متوسط حدود 60 مرتبه کل حجم خون بدن از کلیه ها عبور کرده است که 99 درصد باز جذب و فقط یک درصد آن به صورت ادرار دفع می شود. سلامت اعضای بدن ما به خصوص قلب و کلیه ها کاملاً به یکدیگر وابسته بوده و بیماری هر یک موجب اختلال عملکرد دیگری می شود.

در صورت وجود اختلال در عملکرد کلیه ها و عدم تشخیص و درمان به موقع، فرد دچار نارسایی های یک یا دو طرفه کلیوی می شود. در حال حاضر به طور میانگین از هر ۹ نفر جمعیت به ظاهر سالم یک نفر برخی از علائم بیماری های کلیوی مزمن را دارا هستند. با وجود آمار 850 میلیون نفری بیماران کلیوی در جهان هنوز بسیاری از مردم هیچ اطلاعات مفیدی در این خصوص ندارند. در واقع آثار بیماری های کلیوی زمانی هویدا می شود که عملکرد کلیه ها  به شدت کاهش یافته و بیماری خیلی پیشرفت کرده است.

 

نارسایی حاد کلیه

از بین رفتن یا کاهش ناگهانی عملکرد کلیه ناشی از آسیب با مسمومیت دارویی یا اختلال خون رسانی و بیماری ‌های خود ایمنی را نارسایی حاد کلیه می نامند. نارسایی حاد کلیه اگر سریع درمان شود، مانع از پیشرفت و تبدیل به نارسایی مزمن می شود.

 

نارسایی مزمن کلیه

کاهش تدریجی عملکرد کلیه که از یک بیماری طولانی مدت به ویژه دیابت و پرفشاری خون درمان نشده ناشی می شود، شایع ترین نوع نارسایی کلیه است و در صورت پیشرفت، احتمال برگشت عملکرد کلیه وجود ندارد، اما بیمار می تواند با درمان های جایگزین کلیوی به زندگی خود ادامه دهد.

 

عـلائم بیماریهای کلیوی

سوزش و تکرر ادرار به ویژه در نیمه شب

وجود خون یا کف در ادرار

تورم دراطراف چشم ها، صورت، دست ها و پاها

پهلو درد در قسمت زیر دنده ها

افزایش فشارخون

ضعف، خستگی و بی حالی بی دلیل

 

توصیه هایی جهت پیش گیری از بیماری های کلیوی

مصرف آب و مایعات کافی

تخلیه  به موقع و کامل مثانه

رعایت بهداشت فردی در ناحیه ادراری وتناسلی

مراقبت ازکلیه ها در برابر سرما و ضربه

انجام فعالیت های بدنی روزانه و حفظ تناسب اندام

پایش سطح قند خون

پایش فشار خون

تغذیه سالم و پایش وزن

ترک سیگار و دخانیات

پرهیز از مصرف خودسرانه داروهای غیرنسخه ای مانند مسكن ها

مراجعه زودهنگام به پزشک در صورت وجود علایم هشدار دهنده

 

در صورت بروز مشکل نارسایی مزمن کلیوی، دیالیز به عنوان یکی از درمان های  جایگزین عملکرد کلیه ها می باشد. دیالیز صفاقی به دلیل سهولت انجام این نوع دیالیز نسبت به همودیالیز، کنترل بهتر فشار خون، تنظیم دیالیز با برنامه روزانه بیمار و نیاز نداشتن فرد به مراجعه به مراکز درمانی در مواردی برتری هایی دارد. بهترین روش برای بیماران نارسایی مزمن کلیوی مرحله آخر که نیازمند دیالیز می شوند، پیوند کلیه است. مهم ترین مزیت پیوند کلیه، بهبود کیفیت زندگی است. گیرنده پیوند موفقیت آمیز می تواند بدون نیاز به درمان دیالیز، زندگی طبیعی تری را تجربه کند. پیوند کلیه شانس دوباره زندگی است اما سیستم ایمنی که در برابر عوامل بیماری زا از بدن محافظت می‌کند، کلیۀ جدید را به عنوان یک بافت خارجی شناسایی و سعی در دفع آن می‌کند. در نتیجه نیاز به مصرف برخی انواع داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند راپامیون تحت نظارت دقیق پزشک فوق تخصص داخلی کلیه (نفرولوژیست ) وجود دارد. همچنین بیماران کلیوی باید در خصوص انتخاب روش مناسب درمان ، با پزشک خود مشاوره کنند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *