سرطان سینه از تشخیص علائم تا راه‌های درمان


مارس 20, 2023


سرطان سینه یکی از شایع‌ترین سرطان‌‌ها در همۀ جوامع است. امروزه در تشخیص سرطان سینه و درمان سرطان سینه پیشرفت‌های چشمگیری ایجاد شده است. در این مطلب علاوه بر مطالعه علائم سرطان سینه با درمان آن نیز آشنا می‌شویم.

 

سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه سرطانی است که در سلول‌های سینه ایجاد می‌شود.

پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایع‌ترین سرطانی است که در زنان در ایالات متحده تشخیص داده می‌شود. سرطان سینه می‌تواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد؛ اما، در زنان بسیار شایع‌تر است.

حمایت قابل‌توجه‌ای از آگاهی درمورد سرطان پستان شده است و بودجه تحقیقاتی مخصوصی به ایجاد پیشرفت‌هایی در تشخیص و درمان سرطان سینه کمک کرده است. میزان بقای سرطان سینه افزایش یافته است و تعداد مرگ‌ومیرهای مرتبط با این بیماری پیوسته در حال کاهش است که عمدتاً به‌دلیل عواملی مانند تشخیص زودهنگام، رویکرد تشخیصی جدید برای درمان و درک بهتر بیماری است.

 

چه کسانی بیشتر به سرطان سینه مبتلا می‌شوند؟

سرطان سینه یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در بین زنان است و بعد از سرطان پوست در رتبه دوم قرار دارد. بیشتر زنان بالای ۵0 سال به این سرطان مبتلا می‌شوند.

مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند اگرچه نادر است. تقریباً 2600مرد سالانه به سرطان سینه مردانه در ایالات متحده مبتلا می‌شوند که کمتر از 1 درصد از کل موارد را تشکیل می‌دهد.

زنان تراجنسیتی در مقایسه با مردان بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. علاوه بر این، مردان تراجنسیتی در مقایسه با زنان کمتر به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.

سرطان سینه اغلب در بزرگسالان بالای ۵0 سال تشخیص داده می‌شود؛ اما، ممکن است در هر سنی رخ دهد.

درکل زنانی که سفیدپوست غیراسپانیایی هستند نسبت به زنان از هر نژاد یا قوم دیگری کمی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. زنانی که سیاه‌پوست غیراسپانیایی هستند تقریباً به اندازۀ زنان سفیدپوست غیراسپانیایی به این بیماری مبتلا می‌شوند. از نظر آماری، زنانی که آسیایی، اسپانیایی‌تبار یا بومی آمریکایی هستند کمترین احتمال ابتلا به سرطان سینه را دارند.

 

چه عواملی باعث ایجاد سرطان سینه می‌شوند؟

سرطان سینه زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های غیرطبیعی در سینۀ شما تقسیم و تکثیر شوند. اما کارشناسان دقیقاً نمی‌دانند که چه چیزی باعث شروع این روند در وهله اول می‌شود.

بااین‌حال ‌تحقیقات نشان می‌دهد که، چندین عامل خطر وجود دارد که ممکن است شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این عوامل شامل موارد زیر است:

  • سن ۵۵ سال یا بیشتر خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.
  • جنسیت. زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
  • سابقه خانوادگی و ژنتیک. اگر والدین، خواهر و برادر، فرزندان یا سایر بستگان نزدیکی دارید که سرطان سینه دارند، احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است. حدود ۵ تا 10 درصد از سرطان‌های سینه به‌دلیل ژن‌های غیرطبیعی منفرد است که از والدین به فرزندان منتقل می‌شود و با آزمایش ژنتیک کشف‌شدنی است.
  • سیگارکشیدن. مصرف تنباکو با انواع مختلف سرطان ازجمله سرطان سینه مرتبط است.
  • مصرف الکل. تحقیقات نشان می‌دهد که، نوشیدن الکل می‌تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان سینه را افزایش دهد.
  • چاقی. چاقی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و عود سرطان سینه را افزایش دهد.
  • قرارگیری در معرض تشعشع. اگر قبلاً پرتودرمانی، به‌خصوص در ناحیه سر، گردن یا قفسه سینه خود داشته اید، احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است.
  • درمان جایگزینی هورمونی. افرادی که از درمان جایگزینی هورمون (HRT) استفاده می‌کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا سرطان سینه هستند.

بسیاری از عوامل دیگر وجود دارند که می‌توانند شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. با پزشک خود صحبت کنید تا دریابید که آیا در معرض خطر هستید یا خیر.

 

علائم سرطان سینه

علائم سرطان سینه برای هر فردی ممکن است متفاوت باشد. شایع‌ترین علائم سرطان سینه عبارت‌اند از:

  • تغییر در اندازه، شکل یا خطوط سینه شما؛
  • توده‌ای که ممکن است به اندازه یک نخود کوچک به نظر برسد؛
  • وجود یک توده یا ضخیم‌شدن نزدیک سینه یا زیر بغل که در طول چرخه قاعدگی شما ادامه دارد؛
  • تغییر در ظاهر یا تغییر در احساسِ پوست روی سینه یا نوک پستان (گودی، چروکیدگی، پوسته‌پوسته‌شدن یا التهاب)؛
  • قرمزی پوست روی سینه یا نوک پستان؛
  • ناحیه‌ای که مشخصاً با هر ناحیه دیگری در هر سینه متفاوت است؛
  • یک ناحیه سخت‌شده مثل سنگ مرمر در زیر پوست شما؛
  • ترشح مایع آغشته به خون یا شفاف از نوک پستان شما.

برخی از افراد اصلاً متوجه هیچ نشانه‌ای از سرطان سینه نمی‌شوند. به همین دلیل است که ماموگرافی‌های معمول بسیار مهم هستند.

 

تشخیص سرطان سینه

پزشک شما برای تشخیص سرطان سینه معاینۀ پستان را انجام می‌دهد و درمورد سابقۀ خانوادگی، سابقۀ پزشکی و علائم موجود شما سؤال می‌کند. پزشک شما همچنین آزمایش‌هایی را برای بررسی ناهنجاری‌های سینه توصیه می‌کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ماموگرافی. این تصاویر ویژه اشعه ایکس می‌توانند تغییرات یا رشد غیرطبیعی در سینه شما را تشخیص دهند. ماموگرافی معمولاً در غربالگری سرطان سینه استفاده می‌شود.
  • سونوگرافی. این آزمایش از امواج صوتی برای گرفتن عکس از بافت‌های داخل سینه استفاده می‌کند. سونوگرافی در تشخیص سرطان سینه برای کمک به تشخیص توده‌ها یا ناهنجاری‌های سینه استفاده می‌شود.
  • اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET). در اسکن PET از رنگ‌های مخصوص برای برجسته‌کردن مناطق مشکوک استفاده می‌شود. در طول این آزمایش، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما یک ماده مخصوص به رگ‌های شما تزریق می‌کند و با اسکنر عکس می‌گیرد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI). این آزمایش از آهن‌ربا و امواج رادیویی برای تولید تصاویر واضح و دقیق از ساختارهای داخل سینه شما استفاده می‌کند.

اگر پزشک شما موارد مشکوکی را در آزمایشات تصویربرداری ببیند، ممکن است از بافت پستان شما نمونه‌برداری کند. آن‌ها نمونه را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه آسیب‌شناسی می‌فرستند.

 

درمان سرطان سینه

چندین گزینه برای درمان سرطان سینه وجود دارد، ازجمله جراحی، شیمی‌درمانی، پرتودرمانی، هورمون‌درمانی (مانند آروماسین)، ایمونوتراپی و درمان دارویی هدفمند. اینکه چه چیزی برای شما مناسب است به عوامل زیادی بستگی دارد، ازجمله محل و اندازۀ تومور، نتایج آزمایش‌های آزمایشگاهی و اینکه آیا سرطان به سایر قسمت‌های بدن شما سرایت کرده است یا خیر. پزشک برنامۀ درمانی شما را باتوجه‌به نیازهای منحصربه‌فرد شما تنظیم می‌کند. دریافت ترکیبی از درمان‌های مختلف نیز غیرمعمول نیست.

 

درمان سرطان سینه با جراحی

جراحی سرطان سینه شامل برداشتن بخش سرطانی سینه و ناحیه‌ای از بافت طبیعی اطراف تومور است. بسته به شرایط شما انواع مختلفی از جراحی وجود دارد، ازجمله:

  • لامپکتومی. در لامپکتومی تومور و حاشیه کوچکی از بافت سالم اطراف آن را برمیدارند.
  • ماستکتومی. در ماستکتومی، که برای درمان سرطان سینه انجام می‌شود، کل سینه با جراحی برداشته می‌شود.
  • بیوپسی غده لنفاوی نگهبان. ازآنجایی‌که تشخیص زودهنگام سرطان سینه منجربه منفی‌شدن بیوپسی غدد لنفاوی (برای سرطان) در بیشتر موارد شده است، بیوپسی گره نگهبان برای جلوگیری از برداشتن غیرضروری تعداد زیادی از غدد لنفاوی، که در سرطان درگیر نیستند، ایجاد شده است.
  • برداشتن کامل غدد لنفاوی زیر بغل. اگر چندین غدد لنفاوی بر اثر سرطان درگیر شده باشند، ممکن است برای برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل، تشریح غدد لنفاوی زیر بغل انجام شود. این به معنای برداشتن بسیاری از غدد لنفاوی زیر بازو (زیر بغل) است.
  • ماستکتومی رادیکال اصلاح‌شده. در طی این روش، کل سینه شما علاوه بر نوک سینه برداشته می‌شود. غدد لنفاوی مجاور در ناحیه زیر بغل نیز برداشته می‌شوند؛ اما، عضلات قفسه سینه دست‌نخورده باقی می‌مانند.
  • ماستکتومی رادیکال. این روش امروزه به ندرت انجام می‌شود، مگر اینکه سرطان سینه به عضلات دیواره قفسه سینه سرایت کرده باشد. در طول ماستکتومی رادیکال، جراح کل سینه، نوک پستان، غدد لنفاوی زیر بغل و عضلات دیواره قفسه سینه را برمی‌دارد.

 

شیمی‌درمانی و رادیوتراپی

پزشک ممکن است شیمی‌درمانی را برای سرطان سینه قبل از لامپکتومی در تلاش برای کوچک‌کردن تومور توصیه کند. گاهی اوقات پس از جراحی، برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده و کاهش خطر عود تجویز می‌شود. اگر سرطان فراتر از سینه شما به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد، ممکن است ارائه پزشک شما شیمی‌درمانی را به‌عنوان درمان اولیه توصیه کند.

پرتودرمانی برای سرطان سینه معمولاً پس از لامپکتومی یا ماستکتومی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده انجام می‌شود. همچنین می‌تواند برای درمان تومورهای متاستاتیک فردی که باعث درد یا مشکلات دیگر می‌شوند استفاده شود.

 

سوالات متداول در مورد سرطان سینه و درمان آن

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”سرطان سینه چیست؟ ” answer-0=”سرطان سینه سرطانی است که در سلول‌های سینه ایجاد می‌شود. پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایع‌ترین سرطانی است که در زنان در ایالات متحده تشخیص داده می‌شود. ” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”درمان سرطان سینه چیست؟ ” answer-1=”شیمی‌درمانی، پرتودرمانی، جراحی، درمان ادجوانت و هورمون‌درمانی در درمان سرطان سینه به کار می‌روند.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”چرا در سرطان سینه پرتودرمانی انجام می‌شود؟ ” answer-2=”پرتودرمانی برای سرطان سینه معمولاً پس از لامپکتومی یا ماستکتومی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده انجام می‌شود.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *