سرطان پروستات چیست؟


ژوئن 30, 2023


سرطان پروستات چیست؟

پروستات یک اندام کوچک و نرم می باشد که به اندازه حدودا یک گردو یا یک توپ پینگ پنگ است. وزن آن حدود 30 گرم است و معمولاً نرم و صاف می باشد.

پروستات در بین مثانه و آلت تناسلی مردانه قرار گرفته است. می توان با قرار دادن انگشت در راست روده و همین طور فشار دادن به سمت جلوی بدن این غده را حس کرد.

مجرای ادرار، لوله ای که ادرار و مایع منی از بدن خارج می شود، از غده پروستات عبور می کند و به این دلیل که پروستات این مجرا را احاطه کرده ، از این رو مشکلات پروستات می تواند بر نحوه جریان ادرار اثر بگذارد. این غده قسمتی از آناتومی جنسی و یا تناسلی مردانه می باشد. بخش های دیگر شامل آلت تناسلی مردانه ، کیسه بیضه و بیضه ها می باشد.

 

سرطان پروستات چیست؟

زمانی که غده پروستات بزرگ می شود ، به مجرای ادرار فشار وارد می کند و لوله مجرای ادرار باریک می شود . در نهایت باریک شدن مجرای ادرار و کاهش توانایی تخلیه کامل مثانه درگیر بسیاری از مشکلات مرتبط با این بیماری می شود. با ادامه پیدا کردن این شرایط  مثانه ممکن است ضعیف شود و توانایی تخلیه کامل را نداشته باشد.

سرطان پروستات شایع ترین سرطانی است که در افراد مبتلا به پروستات در اکثر کشورهای جهان تشخیص داده می شود. بیماری پروستات از هر 8 مرد 1 مرد را در طول زندگی خود درگیر میکند.

 

به لطف غربالگری بهتر از طریق آزمایش PSA، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات در اکثر کشورهای با درآمد بالا از اواسط دهه 1990 کاهش یافته است. با این حال ، در همان زمان ، نرخ مرگ و میر در کشورهای آسیا ، آفریقا،  و اروپای مرکزی و شرقی، جایی که آزمایش و درمان محدود است ، افزایش یافت.

 

هنگامی که سلول ها به طور غیر طبیعی رشد می کنند و توده ای را تشکیل می دهند، به آن تومور می گوییم. برخی از تومورها خوش خیم هستند و برخی دیگر بدخیم. در طول زندگی یک مرد، برخی از سلول های پروستات ممکن است سرطانی شوند. گاهی اوقات ناحیه درگیر سرطان بسیار کوچک است و در داخل پروستات محدود می شود. در موارد دیگر، سرطان ممکن است از طریق کپسول پروستات (وضعیتی به نام اکستنشن خارج کپسولی یا ECE) یا به وزیکول‌های منی (ساختارهای غده‌ای متصل به پروستات) گسترش یابد یا ممکن است به ساختارهای مجاور حمله کند. علاوه بر این، از طریق فرآیندی به نام متاستاز، سلول ‌های سرطانی می ‌توانند در خارج از پروستات به غدد لنفاوی مجاور گسترش یابند یا از طریق خون و سیستم‌ های لنفاوی به قسمت‌های دورتر بدن، اغلب به سمت استخوان‌ها، حرکت کنند.

 

تعیین اینکه آیا سرطان محدود به پروستات است یا اینکه به صورت موضعی یا به نقاط دور گسترش یافته است، برای انتخاب درمان مناسب مهم است. تقریباً همه سرطان ‌های پروستات آدنوکارسینوم هستند (که از سلول‌ های غده‌ ای پروستات منشا می‌گیرند) و بیشتر آن ها آهسته رشد می‌ کنند. با این حال، ممکن است علائمی ایجاد کنند که نیاز به مداخلات به موقع دارند ، مانند محدود کردن جریان ادرار یا عملکرد جنسی.

 

سرطان پروستات انواع مختلفی دارد. در حالی که بیشتر آن ها به کندی رشد می کنند و برای سال ها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند، برخی به شدت گسترش می یابند و می توانند باعث بیماری جدی و مرگ شوند.

با افزایش سن، پروستات شما می تواند به دلایل دیگری مانند پروستاتیت (التهاب غده) یا هیپرتروفی خوش خیم پروستات نیز رشد کند این شرایط در مردان مسن شایع است.

 

علائم سرطان پروستات چیست؟

اکثر سرطان های پروستات نسبتاً کند رشد می کنند، بنابراین درمان فوری به ندرت ضروری است. فرآیند تصمیم گیری می تواند پیچیده باشد. درمان انتخاب شده می تواند به طور قابل توجهی بر زندگی شما تأثیر بگذارد، که به ویژه اهمیت می دهد که برای آموزش خود وقت بگذارید و با اطمینان روشی را که برای شما مناسب است انتخاب کنید.حتی اگر سرطان پروستات دارید ، ممکن است هیچ علامتی را متوجه نشوید ، مگر اینکه سرطان به اندازه ای بزرگ شود که مشکلاتی ایجاد کند. افراد مختلف علائم سرطان پروستات متفاوتی را تجربه می کنند و برخی از افراد مبتلا به پروستات قبل از تشخیص هیچ علامتی را تجربه نمی کنند. علائم های سرطان پروستات ممکن است برخی از موارد زیر باشند:

  • مشکل در ادرار کردن، به خصوص در شروع کار
  • جریان ادرار ضعیف یا قطع شده
  • ادرار کردن بیش از حد به ویژه در شب ها
  • مشکل در تخلیه کامل مثانه
  • ادرار دردناک یا احساس سوزش
  • وجود خون در ادرار یا منی
  • درد طولانی مدت در پشت، لگن یا باسن
  • درد در هنگام انزال

بسیاری از علائم سرطان پروستات می ‌تواند ناشی از سایر مشکلات سلامتی باشد، اما در صورت مشاهده علائم سرطان پروستات یا داشتن هر گونه نگرانی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

چه چیزی باعث سرطان پروستات می شود؟

هنوز دقیق مشخص نیست که چه عواملی سبب سرطان پروستات می شود. سرطان پروستات زمانی اتفاق می ‌افتد که تغییرات ژنتیکی در سلول ‌ها به‌ طور غیر طبیعی ایجاد شود و سلول‌ها خارج از کنترل رشد کنند. هنگامی که به اندازه کافی از این سلول های غیرطبیعی ساخته شود، می توانند توموری در پروستات ایجاد کنند که ممکن است در طول معاینه احساس شود یا در تصویربرداری دیده شود.

 

در حالی که متخصصان به طور کامل همه ی دلایل مبتلا شدن به این بیماری  را نمی ‌دانند، اما مشخص شده است عاملی که خطر ابتلا به آن را افزایش می ‌دهد، چاقی مفرط می باشد، به خصوص این عامل خطر ابتلا به سرطان تهاجمی پروستات را نیز افزایش می ‌دهد.

 

سرطان پروستات با افزایش سن بیشتر می شود. همچنین شایع تر است ، اگر یکی از بستگان نزدیک (مثلاً پدر، برادر یا پسر) سرطان پروستات را قبل از 65 سالگی در خانواده تجربه کرده باشد.

 

در 1 تا 2 درصد موارد، مردان ژن هایی (BRCA1 یا BRCA2) را به ارث می برند که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.

 

پیشگیری از سرطان پروستات

بسیاری از عوامل خطر سرطان پروستات را نمی توان کنترل یا تغییر داد. خطر سرطان پروستات ممکن است با رعایت کردن موارد زیر کاهش یابد:

  • حفظ وزن سالم
  • فعال بودن بدنی

 

انواع سرطان پروستات

نوع سرطان بستگی به محل شروع آن دارد. اکثریت قریب به اتفاق سرطان‌ های پروستات، آدنوکارسینوم‌ها هستند – سرطان‌ها یی که در سلول‌ های غده ایجاد می‌ شوند. در پروستات، این سلول ها مسئول ساخت مایعی هستند که بخشی از مایع منی است.

تشخیص زودهنگام سرطان پروستات

یکی از بهترین راه‌ ها جهت تشخیص سرطان پروستات قبل از ظاهر شدن علائم آن ، انجام دادن آزمایش غربالگری دوره ای است. هر چقدر زود تر سرطان را تشخیص دهید ، مسلما درمان راحت تر خواهد بود. سرطان پروستات با استفاده از تعدادی آزمایش تشخیص داده می شود که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

تست آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) : پروستات پروتئینی به نام PSA می سازد. مقادیر زیاد PSA در خون می تواند نشان دهنده سرطان پروستات یا سایر مشکلات پروستات باشد.

 

معاینه دیجیتال رکتوم (DRE) : با کمک معاینه دیجیتال رکتوم پزشک بزرگی و بی نظمی پروستات را تشخیص میدهد.

 

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) : یک اسکن برای ارزیابی اندازه پروستات و جستجوی مناطق غیر طبیعی است. برای تعیین احتمال وجود سرطان در پروستات و تعیین ناحیه آسیب دیده استفاده می شود.

 

بیوپسی : نمونه ‌های بافتی از پروستات گرفته می ‌شود و در آزمایشگاه از نظر وجود سلول‌های سرطانی بررسی می‌شود.

بیشتربدانید:یبوست از علائم تا درمانانواع عفونت‌های قارچی در بدنعفونت قارچی واژن چیست؟بیماری آسم و درمان آن

اگر سرطان پروستات تشخیص داده شود، ممکن است به آزمایش‌ های بیشتری نیاز باشد تا ببینیم آیا سرطان به سایر نواحی بدن سرایت کرده است یا خیر. اینها ممکن است شامل اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، توموگرافی انتشار پوزیترون آنتی ژن غشایی خاص پروستات (PSMA-PET) و اسکن استخوان باشد.

ممکن است چند روز طول بکشد تا نتایج آزمایش مشخص شود.

 

مراحل سرطان پروستات و میزان بقا

میزان بقای سرطان پروستات به این بستگی دارد که در چه مرحله ای تشخیص داده شده است. هنگامی که تشخیص زودهنگام انجام می شود و سرطان به سایر قسمت های بدن شما سرایت نکرده است، می توانید انتظار یک نتیجه مثبت را داشته باشید زیرا می توان بلافاصله درمان را شروع کرد. با این حال، اگر سرطان به سایر قسمت های بدن شما پیشرفت کرده باشد، بستگی به میزان متاستاز سرطان در بدن شما دارد.

مرحله سرطان پروستات برای نشان دادن اینکه سرطان شما تا چه حد پیشرفت کرده است استفاده می‌ شود و به پزشک کمک می ‌کند تا اقدام مناسبی را برای درمان شما انجام دهد. مراحل سرطان پروستات 1، 2، 3 و 4 است که مرحله 1 سرطان پروستات در مراحل اولیه در نظر گرفته می شود در حالی که مرحله 4 پیشرفته ترین مرحله سرطان در نظر گرفته می شود. گروه درجه به نمره گلیسون وابسته است و این اطلاعات همراه با سطح PSA به تعیین مرحله سرطان پروستات کمک می کند.

 

چرا چنین غده کوچکی در برابر سرطان آسیب پذیر است؟

درک نقش پروستات در طول زندگی به درک دلیل آسیب پذیر بودن پروستات در برابر سرطان کمک می کند. پروستات غده ای در دستگاه تناسلی ادراری مردان است که پس از بلوغ به تولید مایع منی برای محافظت و تغذیه اسپرم کمک می کند. این غده همچنین آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را برای کنترل تحرک اسپرم تولید می کند. از هورمون رشد تستوسترون تولید می ‌شود، پروستات به تدریج بزرگ می ‌شود و با افزایش سن به رشد خود ادامه می‌ دهد. اگرچه این در ابتدا بخشی از یک فرآیند طبیعی است، اگر این رشد غیرقابل کنترل شود، سرطان می ‌تواند ایجاد شود.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *