حمله قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خون در عروق کرونر که به عضله قلب خون غنی از اکسیژن میرساند به شدت کاهش پیدا کند یا قطع شود. علت آن تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد به صورت پلاک است که عروق کرونر قلب را باریک میکنند. این فرآیند آترواسکلرز نامیده میشود. زمانی که پلاک مذکور در شریان کرونر قلب باز میشود لخته خون ایجاد میکند. لخته میتواند جریان خون را مسدود کند. زمانی که آن لخته به طور کامل جریان خون را به بخشی از عضله قلب متوقف میکند، آن قسمت از عضله میمیرد. هرچه رگ برای مدت طولانیتری مسدود بماند، آسیب قلب بیشتر میشود. به محض این که بخشی از عضله قلب میمیرد، آسیب دائمی قلب ایجاد میشود. میزان آسیب به عضله قلب به وسعت ناحیهای که توسط شریان مسدود شده خونرسانی میشد و زمان بین آسیب و درمان، بستگی دارد. شریان مسدود شده باید در اسرع وقت باز شود تا آسیب کاهش یابد.
علائم هشداردهنده حمله قلبی چیست؟
آترواسکلروز با گذشت زمان ایجاد می شود. اغلب تا زمانی که آسیب کافی باعث کاهش جریان خون به عضله قلب شما نشود، هیچ علامتی ندارد. این بدان معناست که شما معمولاً نمی توانید آن را احساس کنید تا زمانی که جریان خون به عضله قلب مسدود شود.
شما باید علائم هشدار دهنده حمله قلبی را بدانید تا بتوانید فوراً به خود یا شخص دیگری کمک کنید. برخی از حملات قلبی ناگهانی و شدید هستند. اما بیشتر آنها به آرامی و با درد یا ناراحتی خفیف شروع میشوند. علائم حمله قلبی عبارتند از:
فشار ناخوشایند، فشردن یا درد در مرکز قفسه سینه به طوریکه بیش از چند دقیقه طول بکشد یا از بین میرود و برمیگردد.
- درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو، پشت، گردن، فک یا معده
- تنگی نفس با یا بدون ناراحتی قفسه سینه
- سایر علائم مانند عرق سرد، حالت تهوع یا سبکی سر
بعد از حمله قلبی چه اتفاقی می افتد؟
بسته به میزان شدت و وسعت حمله قلبی و درمانی که دریافت میکنید، ممکن است چند روز در بیمارستان باشید. هنگامی که به خانه باز میگردید، ماهیچه قلب شما به بهبودی خود ادامه میدهد. اما بهبودی شما تازه شروع است.
توصیههای پزشک متخصص قلب خود را در مورد وزن، رژیم غذایی، فعالیت بدنی، دارو و سایر تغییرات سبک زندگی خود جدی بگیرید. به این ترتیب، شانس بیشتری برای بهبود سلامت خود و جلوگیری از رخداد حملات بعدی خواهید داشت. اگر واجد شرایط باشید، پزشک یک برنامه توانبخشی قلبی را توصیه میکند.
توانبخشی قلبی، یک برنامه تحت نظارت پزشک برای بهبود سلامت قلب و دارای سه بخش است:
- مشاوره و آموزش ورزش
- آموزش برای داشتن زندگی سالم برای قلب
- مشاوره برای کاهش استرس
من چگونه میتوانم خطر حمله قلبی را کاهش دهم؟
حتی اگر بیماری قلبی دارید، میتوانید کارهای زیادی برای بهبود سلامت قلب خود انجام دهید. با پزشک قلب خود همکاری کنید تا خطر حمله قلبی را کم کنید. برخی از اقداماتی که میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- سیگار و ویپ نکشید و سعی کنید در معرض دود آن ها هم قرار نگیرید.
- اگر فشار خون دارید، سعی کنید همیشه تحت نظر پزشک باشید و درمان مناسب را دریافت کنید تا فشار خون شما کنترل شود.
- از یک رژیم غذایی سالم برای قلب استفاده کنید که دارای چربیهای اشباع یا چربیهای ترانس کم، نمک محدود و قند کمی باشد.
- سعی کنید در طول روز بیشتر حرکت داشته باشید. حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشید.
- وزن خود را کم کنید و این وزن ایده آل را حفظ کنید.
- اگر دیابت دارید قند خون خود را کنترل کنید.
- به طور متوسط ۷-۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- برای معاینات منظم به متخصص قلب خود خود مراجعه کنید.
- دارو(های) خود را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
Reference:
www.heart.org