بیماریهای تنفسی و بیماریهایی که ریه و مجاری تنفسی را درگیر میکنند، مانند عفونت دستگاه تنفسی، در فصول سرد شایع میشوند، اما ممکن است در فصول گرم سال هم شما را درگیر کنند. یکی از این بیماریها سینوزیت است. سینوسها حفرههای هوایی کوچکی هستند که در بین چشمها و پشت پیشانی، بینی و استخوان گونه قرار دارند. زمانی که این حفرهها ملتهب شوند، این بیماری ایجاد میشود.
شرایط و دلایلی مختلفی در ایجاد این بیماری دخیل هستند. مشکلات داخلی و ساختاری بینی هم میتوانند منجر به سینوزیت شوند. اگر شما هم به این بیماری مبتلا هستید یا علائم آزاردهندهای در گلو و بینی و گوشهای خود احساس میکنید، در ادامه با ما در بهستان دارو همراه باشید تا این بیماری را به همراه علائم، روشهای تشخیص و درمان به شما معرفی کنیم.
پیشنهاد میکنیم برای درک بهتری علائم بیماری، مطلب ویروس سرماخوردگی را مطالعه کنید.
سینوزیت چیست؟
به التهاب یا تورم بافت پوشاننده سینوسها، سینوزیت (Sinusitis) گفته میشود. سینوسها مسئول تولید مخاط هستند که داخل بینی را مرطوب نگه میدارد و از خشکی آن جلوگیری میکند. مرطوب بودن داخل بینی باعث جلوگیری از ورود گردوغبار، آلرژنها و آلایندهها به داخل ریهها میشود.
پس زمانی که سینوسهای سالم به دلایل مختلف دچار التهاب میشوند و دیگر نمیتوانند بهدرستی فعالیت کنند، فرد به سینوزیت مبتلا میشود. این بیماری گاهی با عفونت سینوسی اشتباه گرفته میشود، اما این دو با هم متفاوت هستند.
عفونت سینوسی چیست؟
وقتی سینوسها سالم باشند، پر از هوا هستند، اما زمانیکه دچار التهاب و گرفتگی و از مایع پر میشوند، میکروبها و باکتریها میتوانند در آنجا رشد کنند و عفونت ایجاد کنند. به این عفونت، عفونت سینوسی میگویند. عوامل مختلفی باعث گرفتگی سینوسها میشوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- سرماخوردگی
- رینیت آلرژیک (تورم پوشش داخلی بینی ناشی از آلرژنها)
- پولیپ بینی (زائدههای کوچک در پوشش بینی)
- انحراف تیغه بینی
علائم بیماری سینوزیت چیست؟
بیماری سینوزیت در افراد مختلف علائم مختلفی هم دارد، اما رایجترین علائم آن عبارتاند از:
- ایجاد خلط در گلو
- آبریزش بینی غلیظ زرد یا سبز رنگ
- گرفتگی بینی
- احساس فشار در صورت، بهویژه در اطراف بینی، چشمها و پیشانی که با حرکت دادن سر یا خم شدن بدتر میشود.
- فشار یا درد در دندانها
- فشار یا درد گوش
- تب
- بوی بد دهان (هالیتوزیس) یا طعم بد در دهان
- سرفه
- سردرد
- خستگی
در صورتی که همچنان درباره علائم بیماریتان مردد هستید، پیشنهاد میکنیم مطلب آلرژی و راههای درمان آن را مطالعه کنید.
چه چیزی باعث ایجاد سینوزیت می شود؟
ویروسها، باکتریها، قارچها و آلرژنها و حتی گردوغبار موجود در هوا میتوانند این بیماری را ایجاد کنند. همچنین برخی از بیماریها و شرایط میتوانند منجر به سینوزیت شوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- باکتری استرپتوکوک پنومونیه
- باکتری هموفیلوس آنفولانزا
- باکتری موراکسلا کاتارالیس
- آلرژی بینی
- آلرژی فصلی
انواع سینوزیت کداماند؟
سینوزیت انواع مختلفی دارد که بر اساس مدت زمان درگیری و علت ایجاد، تقسیمبندی میشوند. در ادامه انواع این بیماری را به شما معرفی میکنیم:
سینوزیت حاد: معمولا در ادامه سرماخوردگی ایجاد میشود و گرفتگی بینی، آبریزش بینی، درد یا فشار صورت و کاهش حس بویایی از علائم آن هستند. این علائم معمولا ) کمتر از ۴ هفته طول میکشند.
سینوزیت مزمن: این نوع از بیماری معمولا توسط باکتریها ایجاد میشود و مدت زمان بیشتری به طول میانجامد. حداقل ۱۲ هفته طول میکشد تا این نوع بیماری درمان شود.
سینوزیت حاد مکرر: همانطور که از نام این بیماری پیداست، علائم آن ۴ بار یا بیشتر در یک سال عود میکنند. این بیماری هر بار کمتر از ۲ هفته طول میکشد.
سینوزیت باکتریایی و ویروسی: ویروسها و باکتریها باعث ایجاد این بیماری میشوند. اگر آبریزش بینی، گرفتگی بینی و درد در صورت دارید که بیشتر از ۱۰ روز طول کشیده است، ممکن است به سینوزیت باکتریایی مبتلا شده باشید. شاید فکر کنید علائم این بیماری از بین رفتهاند، اما علائم دوباره برمیگردند و حتی بدتر از علائم اولیه هستند. آنتی بیوتیکها و ضداحتقانها میتوانند این بیماری را بهخوبی درمان کنند.
سینوزیت قارچی: سینوزیت قارچی جدیترین نوع این بیماری، نوع قارچی آن است و قارچها علت ابتلا به آن هستند. اگر سیستم ایمنی شما ضعیف باشد، احتمال ابتلا به این نوع بیماری بیشتر میشود.
آیا سینوزیت باعث سردرد و سرگیجه میشود؟
یکی از علائم سینوزیت سردرد است. سینوسها با حفظ تعادل بدن ارتباط دارند. به همین دلیل هم وقتی به این بیماری مبتلا میشوید و سینوسها ملتهب میشوند و ورم میکنند، نمیتوانند کار خود را بهدرستی انجام بدهند.
سرگیجه هم به همین دلیل ایجاد میشود؛ پس این بیماری میتواند علاوه بر ایجاد درد و فشار در صورت و بینی و گوشها، به سردرد و سرگیجه هم منجر شود.
سینوزیت کدام قسمتها را درگیر میکند؟
سینوزیت سینوسها یا همان حفرههای بین و پشت چشمها، پیشانی و گونهها را تحت تاثیر قرار میدهد. طی این بیماری شما در ناحیه صورت، فک و دندانها، گلو، گوشها، بینی و چشمها حس ناخوشایند دارید و گاهی هم احساس درد میکنید.
این بیماری قسمتهایی که گفتیم را بیشتر درگیر میکند، اما باعث سردرد، سرگیجه و گاهی هم حالت تهوع میشود.
آیا سینوزیت حاد و مزمن متفاوت هستند؟
همانطور که گفتیم، سینوزیت حاد نوعی بیماری است که علائم شدیدتری دارد و معمولا در ادامه سرماخوردگی ایجاد میشود. علائم این بیماری هم مانند سرماخوردگی هستند و بهبود پیدا کردن هم معمولاً کمتر از ۴ هفته طول میکشد.
در مقابل آن، مزمن قرار دارد که به دلیل ورود باکتریها به سینوسها ایجاد میشود و حداقل ۱۲ هفته طول میکشد تا علائم آن از بین بروند.
علائم سینوزیت در کودکان چیست؟
علائم این بیماری در کودکان با بزرگسالان کمی متفاوت است. این علائم عبارتاند از:
- آبریزش بینی
- ماندگاری علائم بیش از ۷ الی ۱۰ روز
- ترشحات سبز یا زرد رنگ غلیظ یا حتی شفاف از بینی
- سرفه شبانه
- سرفههای گاهبهگاه در طول روز
- تورم دور چشمها
- سردرد در سنین بالای ۵ سال
آیا درد پیشانی نشانه سینوزیت است؟
یکی از علائمی که بعد از سرماخوردگی ایجاد میشود، احساس درد و فشار در پیشانی و اطراف چشمها است.
اگر بهتازگی سرما خوردهاید و حالا از درد و فشار پیشانی رنج میبرید، احتمالا به سینوزیت مبتلا شدهاید.
چه کسانی بیشتر در معرض بیماری سینوزیت هستند؟
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. افرادی که شرایط زیر را داشته باشند در این دسته قرار میگیرند:
- آلرژی بینی
- آسم
- پولیپ بینی
- انحراف سپتوم یا تیغه بینی که تنفس را دشوار میکند
- سیستم ایمنی ضعیف
- بیماریهایی مانند HIV یا سرطان
- سیگار کشیدن
تشخیص سینوزیت چگونه انجام میشود؟
اگر علائم آزاردهنده دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه و گرفتن شرح حال شما معمولا بیماری را تشخیص میدهد.
البته گاهی اوقات پزشک برای اطمینان بیشتر، برای شما سیتیاسکن از سینوس مینویسد که باید انجام دهید و نتایج را در اختیار پزشک بگذارید.
سینوزیت چگونه درمان میشود؟
بهترین راه درمان این است که مخاط درون سینوسها را رقیق و تخلیه کنید. پزشک به این منظور روشهای زیر را توصیه میکند:
- بخور گرفتن
- اسپری بینی نمکی یا یک ضد احتقان بینی
- داروهای مسکن برای کاهش درد
- استروئیدهای استنشاقی یا آنتیبیوتیک
درصورتیکه بهصورت مکرر به سینوزیت مبتلا میشوید، بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی (ENT) مراجعه کنید.
بهترین داروهای درمان سینوزیت
داروهای زیادی برای درمان و کاهش علائم سینوزیت وجود دارند که پزشک آنها را با توجه به نوع و شدت بیماری شما تجویز میکند. این داروها را در ادامه به شما معرفی میکنیم، اما نباید بدون نسخه از آنها استفاده کنید:
- کپسول کو آموکسی کلاو
- کپسول آموکسی سیلین ۵۰۰
- کلاریترومایسین
- قرص آزیترومایسین
قیمت اسپری سینوزیت
گرفتگی بینی در دوران ابتلا به سینوزیت میتواند بسیار آزاردهنده باشد، به همین دلیل هم پزشک معمولا اسپری ضد احتقان تجویز میکند. این اسپری ها قیمت خیلی بالایی ندارند، اما میتوانند بسیار موثر باشند.
اسپری بینی بتادین موندی فارما ۲۰ میلیلیتر و اسپری بینی بتادین موندی فارما حاوی اکتوئین ۲ درصد برای کودکان بالای ۲ سال مناسب هستند.
اسپری بینی هایپرتونیک ۱۵ میلیلیتر هم یکی دیگر از اسپری های مناسب در درمان این بیماری است. این اسپریها با قیمتهای متفاوتی در بازار به فروش میرسند و به درمان علائم آن مانند گرفتگی بینی، کاهش خشکی بینی و… کمک میکنند.
قیمت پد سینوزیت
پدهای سینوزیت عملکرد گرمایشی دارند و وقتی آنها را روی چشم ها قرار میدهید، حس آرامش ایجاد میکنند. این پدها میتوانند درد را کاهش دهند، اما در حالت خوابیده و در کودکان قابل استفاده نیستند.
قیمت این پدها به برند و کیفیت آنها بستگی دارد. شما میتوانید این پدها را با بهترین قیمت از داروخانههای معتبر تهیه کنید.
قیمت جراحی سینوزیت
یکی از دلایل ایجاد این بیماری ، انحراف تیغه بینی یا پولیپ بینی است. برای درمان این دو مورد باید جراحی انجام دهید.
جراحی انحراف یا پولیپ بینی به پزشک و مرکزی که جراحی در آن انجام میشود بستگی دارد، اما حداقل هزینه آن ۱۵ میلیون تومان است. اگر بخواهید در کنار این جراحی، عمل زیبایی بینی هم انجام دهید، باید هزینه بیشتری بپردازید.
آنتی بیوتیک ها برای درمان سینوزیت
سینوزیت معمولا به دلیل وجود ویروسها و باکتریها ایجاد میشود. این مولکولها باعث ایجاد التهاب در سینوسها میشوند و بهترین راه از بین بردن آنها هم استفاده از آنتیبیوتیک است.
آنتیبیوتیکهای قوی مانند آموکسیسیلین و آزیترومایسین میتوانند در درمان این بیماری معجزه کنند.
درمان خانگی بیماری سینوزیت
شاید در خانه نتوانید سینوزیت را درمان کنید، اما روشهایی وجود دارد که به کاهش علائم و احساس بهتر شما کمک میکنند:
- استفاده از دستگاه بخور سرد و گرم برای جلوگیری از خشکی بینی
- دوش گرفتن با آب گرم برای باز شدن بینی
- نکشیدن سیگار
- نوشیدن آب و مایعات فراوان
- شستشوی بینی با سرم شستشو یا آب با مقدار خیلی کم نمک
چگونه از سینوزیت پیشگیری کنیم؟
این بیماری معمولا قابل پیشگیری نیست. اگر مشکلات زمینهای مانند آسم و بیماریهای قلبی دارید، نباید در هوای آلوده از خانه بیرون بروید. اگر هم مجبور شدید حتماً از ماسک استفاده کنید.
همیشه بینی خود را مرطوب نگه دارید. دستهای آلوده خود را به بینی و دهانتان نزنید. در معرض آلرژنها قرار نگیرید. ادویههایی مانند فلفل هم ممکن است حساسیت ایجاد کنند. سیگار نکشید و نوشیدن آب فراوان را فراموش نکنید.
نتیجه گیری
سینوزیت یک بیماری التهابی است که سینوسها را درگیر میکند. سینوسها حفرههایی هستند که در پشت و بین چشمها، پشت سر و گوشها قرار دارند. در صورت ابتلا به این بیماری با علائمی مانند آبریزش یا گرفتگی بینی، افزایش مخاط در گلو، سردرد و… مواجه میشوید. این بیماری با مراجعه به پزشک و مصرف دارو بهبود پیدا میکند.
سوالات متداول
آیا سینوزیت واگیر دار است؟
این بیماری واگیر ندارد، اما باید مطمئن شوید که سینوزیت دارید و آن را با بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا اشتباه نگیرید.
آیا این بیماری باعث وزوز گوش میشود؟
سینوزیت در موارد شدید فشار زیادی بر روی گوش میآورد که اعصاب را تحریک میکند و باعث میشود گوش وزوز کند.
آیا استفاده از هدبند به درمان این نوع از بیماری کمک میکند؟
هدبند با گرم نگه داشتن سینوسها به درمان سینوزیت کمک میکند.
درمان سینوزیت چقدر طول میکشد؟
سینوزیت در بیشتر موارد کمتر از ۴ هفته طول میکشد، اما در برخی موارد مزمن ممکن است بیشتر از ۱۲ هفته طول بکشد.
آیا در این بیماری حس بویایی از بین میرود؟
التهاب سینوسها و گرفتگی بینی در این بیماری منجر به از دست دادن حس بویایی و چشایی برای یک دوره محدود میشود.